Kolmilan 2012

Kolmila förebredelser.

På kolarbacken lördagen den 14 juli. Gräset är slaget. Kolarna har sållat stybb, grävt tändkanal och lagt grund för rosten (golv till mila). Mats Rytter började som kolare idag. Kaffepannan puttrade på elden och bullar var bakade. Några  besökare kom förbi. Förberedande arbete blir det i morgon också.
Underlaget till rosten (golvet) är färdigt.

Kolmilaveckan måndag.

Idag har milan rests. Många blivande kolare hjälpte till. Fyra man från Ulricehamn och två från Axi på Vikaskogen i Mora. I morgon skall milan täckas med granris och stybb. Tjärdalen skottades ren från förra årets täckelse av stybb och grus.

Kål Berit var på plats, stickade strumpor och sålde honung. Besökare kom förbi och tittade på aktiviteterna. En del drack saft. Andra lät sig väl smaka av kaffe kokat över öppen eld. Hembakat doppa därtill.
2012 år mila i Bergkarlås är rest. Nu får toppen en fin rundning med kortare ved.

Din rubrik

Tisdag täcktes milan med granris och torv. Nu är den klar för tändningen i morgon. Dala Femunds Forkörare kom körandes med hästar och trillor. På torsdag rullar de vidare mot Hjortnäs där de skall slå hö på gammalt vis. Hos oss skall de först göra pärt med en hyvel, som dras av två hästar. 

Stybben skottas upp på milan, som är täckt med ungt granris.

Din rubrik

Onsdag är det dags för tändning av milan. Britt-Marie Magnusson tänder den. Musik av Milans vänner. Vivi Sandström, som skrivit visan Milrök, sjunger för oss. Forkörarna har hyvlat pärt och börjat spika den på slogbodens tak. Roland Toms får kolarcertifikat A för att han varit ansvarig för milor på minst 30 kubik.
Britt-Marie Magnusson tänder 2012 år mila i Bergkarlås. Roland Toms assisterar.

Din rubrik

Torsdag lämnar Forkörarna kolarbacken och rullar vidare mot slåtter på ängar i Hjortnäs vid Siljans strand. Tjärdalen fylls med tjärved. Besökare kommer, äter kolbullar, köper stytsje (lokalt bröd) och dricker kaffe från sotig panna.
Dala Femunds Forkörare har lämnat kolmilaplatsen och kör uppför skolbacken i Bergkarlås.

Din rubrik

Fredag täcks tjärdalen med ungt granris och torv. På kvällen är det tändning. Malou Lundin, som varit praktikant på kolarbacken, får äran att tända dalen. Milans vänner spelar för oss. Järnblästan är varm och dagens blåsningen ger 2½ kg järn.
Tjärdalen är tänd.

Din rubrik

Lördag. Milan var snabb och kolade klart på två dygn. Fredag kväll stängdes alla drag och skorstenen togs bort. Nu skall den svalna till rivningen. Hopkok spelar klämmig musik innan motorsågarna börjar värma upp inför Timbersports tävlingarna på eftermiddagen. Världsrekordförsök med fem vankelmotorsågar på över 60 hkr vardera skall såga samtidigt. Rekordpublik för Timbersports evenemang i Sverige. På fotot samlar sig atleterna inför start.
Timbersport atleterna samlar sig inför världsrekordförsök.

Din rubrik

Milan väntar på utrivning av kolen. Ännu är den het och opålitlig. Tät måste den vara. På måndags, tisdags och onsdags kvällar i vecka 31 skall den rivas.
Kolmilan Britt-Marie är ännu het.

Din rubrik

I morgon måndag 30 juli i fyratiden på eftermiddagen börjar rivningen av kolmilan.
Rivning av kolmila.

Din rubrik

2012-års kolmila öppnas och den är het.
Hans-Ove Hansson och Lars Lundberg öppnar 2012-års mila.

Din rubrik

Måndag 6 augusti fortsätter vi att riva 2012-års mila.

Din rubrik

Utrivning av milan fortsätter onsdag 8 juli när kolarna kommit hem från sina ordinarie jobb.

Din rubrik

Nu är 2012-års kolmila i Bergkarlås utriven. Kol finns att köpa. 200 kr för en 60 liters säck. 
Hans-Ove Hansson och Lars Lundberg river den sista "tårtbiten" av årets mila.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Waltraut & Per Rehn | Svar 09.08.2012 15.35

Ni är verkligen framåt i Bergkalås. Vi kommer gärna tillbaka nästa år! trevligt arrangemang och en fin hemsida! Grattis!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.11 | 12:11

Tyvärr hamnade fotot på årets kolmila upp och ner. Jag lyckades inte vända på den.

...
26.01 | 22:26

Helt fantastisk dokumentation. Härligt med entusiastiska människor.

...
09.07 | 23:12

Tack Lars-Eric för att du skrev här i gästboken. Visst är det tråkigt att vi inte har någon kolmilavecka iår. Jag träffar flera som frågar när vi skall tända.

...
06.07 | 22:12

Så tråkigt att det inte blir någon mila i år. Hade sett fram emot att lukta milrök och äta fisibullan också i år.

...
Du gillar den här sidan